Altijd bekijken hoe het nóg beter kan

12 sep 2022 | Blogs, Duurzaamheid, Innovatie

De maakbaarheid van wat de (landschaps)architect bedenkt moet getoetst en waar nodig aangepast worden zodat het uiteindelijk gerealiseerd kan worden. Dat is waar SmitsRinsma het realisatietraject instapt. Door middel van berekeningen, tekeningen en modellen kunnen alle onderdelen binnen het ontwerp gemaakt worden en tot hun recht komen. ‘Wij doen de toets tussen het ontwerp en de maakbaarheid.’ Dat SmitsRinsma een uitdaging niet uit de weggaat, blijkt uit de constructie van Het Plein op de Vakbeurs Openbare Ruimte.

‘Wij tekenen bijvoorbeeld voor het ontwerp van Het Plein nu de blokken uit in 3D die door De Enk Groen & Golf worden uitgesneden om het ontwerp van architect Jeroen Marseille te kunnen bouwen.’ Aan het woord is Ivo Stevens, directeur bij ingenieursbureau SmitsRinsma. ‘Het thema van het ontwerp van dit jaar is dat we moeten vergroenen. In Het Plein zie je dat de tegels als het ware worden weggeblazen door het groen. Aan de andere kant zie je water staan. Is het overlast? Is het een buffer? Wat doen we ermee? Dat geeft een mooie kapstok om tijdens de beurs het gesprek over aan te gaan.

Wij zitten als SmitsRinsma veel en vaak om tafel met de architecten. We bespreken de plannen en schaven deze bij. Onze inbreng is naast het maken van werktekeningen ook dat we kritisch kijken naar elk detail en telkens weer de vraag stellen: kunnen we het beter doen? Kunnen we nog iets beters doen met de afwatering? Kunnen we nog nadenken over een nog beter doorwortelbaar profiel voor bomen? Dat vind ik hartstikke gaaf in ons werk; we denken mee met het ontwerp en kijken hoe we het kunnen optimaliseren voor bijvoorbeeld het groen. Soms moeten we daar best veel moeite voor doen. Bij een gemeente moet je bijvoorbeeld de afdelingen die gaan over groen, riool en wegen allemaal overtuigen. Wanneer dit dan lukt en je ziet na een paar jaar hoe prachtig de bomen erbij staan, dat is gaaf.’

Vernuftig doordenken
Bij het ingenieursbureau werken ruim twintig mensen. Waar SmitsRinsma goed in is: goed luisteren en simpel nadenken. Gemeenten en andere opdrachtgevers betrekken bij de kentering in het denken die hard nodig is. Zo zijn er op advies van SmitsRinsma in een straat slechts acht kolken geplaatst in plaats van de gebruikelijke 125. Het water stroomt namelijk rechtstreeks naar de nieuw aangeplante bomen, die er nu, ondanks de hete en droge zomer, blakend groen bij staan.

‘Zo zitten wij bij de architect al aan de voorkant aan tafel en hebben we de kans om dankzij onze kennis een flinke stempel te drukken en rondom klimaatproblematieken vernuftige oplossingen erdoor te duwen. Dat doen wij bij alle projecten zo. Onze kracht zit in het samenwerken met de architect, de binding met de klant, binding met de plek en het ontwerp. Zodat het resultaat van het project, wanneer het af is, een toegevoegde waarde heeft op meerdere vlakken.’

SmitsRinsma vindt u tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte 2022 op 4.4.23 en is een van de partners van Het Plein, stand 4.4.10. 


SmitsRinsma is in 2023 al 50 jaar een allround ingenieursbureau voor inrichting en beheer van de openbare ruimte. Met ruim twintig medewerkers is SmitsRinsma een betrouwbare partner in elk project, van initiatieffase tot en met oplevering, waarmee het bovendien prettig samenwerken is. Goed thuis in de kleine civiele techniek met een uitmuntende kennis van groen en bodem, maar ook gepokt en gemazeld in de wereld van projectmanagement, contracteren en 3D tekenwerk.

Neem contact op met SmitsRinsma

Meer informatie