Eind juni houdt Het Plein een vakexcursie voor landschapsarchitecten. Dit keer gaan we de grens over en bezoeken twee opvallende projecten in Duitsland. Eén ervan is Landschaftspark Duisburg-Nord, een omgeving die met behoud van de bebouwing een volledig andere inrichting en doel heeft gekregen. In Nederland zijn er ook voorbeelden van anders kijken naar panden en de directe omgeving daarvan. Oscar Gathier van Furns neemt ons mee naar stadspark Maaskantpark, dat ooit de functie had van een handelsgebouw.
“Het Groot Handelsgebouw in Rotterdam is een rijksmonument en dus beschermd. Waar ooit vrachtwagens hun vracht laadden en losten, is nu een park gecreëerd”, vertelt Oscar. “Het gebouw heeft nu een kantoorfunctie waarbij heel erg is ingezet op het verhogen van de leefbaarheid rondom het gebouw. Onder meer door vergroening.”
We lezen op de site van Blooming Buildings, partner van Furns, dat het park meer dan 550 verschillende plantensoorten bevat. Deze planten en bomen staan in op maat gemaakte plantenbakken van Furns. De tuin wordt gebruikt om te wandelen maar er wordt ook overlegd en gewerkt. Daar waar mogelijkheden zijn, is groen aangebracht. Bijvoorbeeld langs de rand van het parkeergaragedak en aan verscheidenen gevels.
Behouden bebouwing, nieuwe functie
Oscar: “Het Landschaftspark in Duisburg was voorheen een oude ijzerertsfabriek op een groot, industrieel gebied met industriële panden. Veel panden hebben een nieuwe bestemming gekre
gen en in de ruimte eromheen is een compleet park gerealiseerd. Dat park heeft een sociale en culturele functie gekregen; er worden concerten gehouden en je kunt er fietsen, sporten, wandelen. Zonder dat alles tegen de vlakte gegooid is. De gebouwen zijn in ere gehouden en tegelijkertijd is er fors vergroend waardoor het geen industrieel gebied meer is. Dit zijn gave ontwikkelingen. De eigenaar of architect van het Groot Handelsgebouw in Rotterdam had ook ervoor kunnen kiezen om het een betonnen omgeving te laten blijven. Maar als je kijkt naar wat er wél kan in plaats van naar wat er niet kan, kun je veel moois realiseren.”
Ben je landschapsarchitect of -ontwerper en wil je op 25 juni mee op excursie naar Duitsland, dan kun je je aanmelden via dit formulier. Het aantal plaatsen is beperkt.