Het duurt decennialang voordat een boom teruggeeft wat je erin investeert. Daarom heeft kortetermijndenken als het gaat om bomen niet zoveel zin.
In de afgelopen decennia zijn de vierkante meters in de stad steeds zwaarder belast. Elke vierkante meter wordt benut door evenementen, steeds zwaarder verkeer en meer infrastructuur. Precies niet wat een boom nodig heeft. Ook bodemverdichting is funest voor bomen. Wat je dan krijgt, zijn kwakkelende bomen, die telkens na een jaar of vijftien worden vervangen. Zo’n boom kost uiteindelijk een fortuin en je hebt echt geen fortuin nodig voor een goede boom. Beter is het om een goede groeiplaats te creëren, als het ware een kamertje onder de grond, waarin de boom kan floreren. Ja, dan moet je wel voldoende doorwortelbare ruimte in een ondergrondse TreeParker boombunker creeren, maar na tachtig jaar staat die boom er nog wel in goede gezondheid. Er nestelen vogels in, er komen insecten op af, de boom haalt fijnstof uit de lucht en vergeet de schaduwwerking niet. Een boom die je moet vervangen, is nog steeds klein en heeft al deze voordelen niet.
Het Nederlandse politieke systeem maakt dat een langetermijnvisie uitvoeren, lastig is. Het duurt minstens een jaar of twintig voordat er een mooie, grote boom staat. De wethouder die dit mogelijk maakte, is tegen die tijd allang geen wethouder meer. Politiek gezien is het een lastig verhaal om geld te investeren in een groeiplaats, omdat je daar de komende jaren nog niets van terug ziet. Geen aantrekkelijker product dus voor een college of wethouder. Gelukkig zien we het inzicht groeien dat er minder gekeken moet worden naar aantallen bomen, maar naar volume van de bladmassa. Dat werpt een andere blik en daarmee wordt de toekomstvisie van de gemeente, als het gaat om bomen, vanzelf een langetermijnvisie. Maar het kan sneller.
Beste beleidsmakers
Beste beleidsmakers, landschapsarchitecten, ingenieursbureaus,
Wil je mooie, grote en oude bomen? Wil je een mooi straatbeeld? Wil je een groene toekomst? Wil je bijdragen aan stadsverkoeling en waterberging? Wil je dat mensen in de wijk elkaar opzoeken op bankjes in de schaduw? Natuurlijk wil je dat!
Kijk dan eens wat kritischer naar de bomen in de stad. Investeer er iets meer geld in. Zet de toekomstvisie verder vooruit, op 60 of 80 jaar en investeer daarin. Geef de boom een goede duurzame toekomstige groeiplaatsinrichting mee.
We moeten stoppen met kortetermijndenken, want dat levert de boom niets op en de boom levert ons dan ook niets op. Ga voor gezonde, oude, grote bomen. Wie durft?
Joeri Faas
TreeBuilders
Stuur Joeri een bericht