Enthousiaste reacties na 1e vakexcursie 2024

10 jun 2024 | Circulariteit, Deelnemers, Innovatie, Projecten

Donderdag 6 mei 2024 ontving Het Plein landschapsontwerpers, landschapsarchitecten en medewerkers van gemeenten die zich bezighouden met de inrichting van de openbare ruimte. De vakexcursie startte bij het Spoorwegmuseum, wat een aanrader is voor wie er nog niet eerder was. Vervolgens wandelden we de stad in. Op markante, bijzondere en vooral leerzame plekken kregen onze gasten en wijzelf een inkijkje in de geschiedenis en in de gemaakte keuzes door de gemeente Utrecht. Rutger van der Klip van OKRA Architecten nam ons mee in het verhaal van de Catharijnesingel, dat ooit water was, later een vierbaansweg door de stad en nu weer een prachtige vaarroute omkaderd met grote bomen en fantastisch  veel groen. Jurgen wees ons op de oever die, in de geest van het nabijgelegen Zocherpark, golvend is vormgegeven en ingericht en geen strakke lijn vormt.

Achter De Dom zagen en ervoeren we hoe er zo nabij het centrum haast meditatief rustige ruimtes te bezoeken zijn. Jona Geers en Joost Rosdorff van de gemeente Utrecht wezen ons onder meer op de cortenstaal lijn die in de bestrating is opgenomen en die de oorspronkelijke muren weergeven, die zich nog altijd een meter of 3 onder de grond bevinden. De lijn stoot in de avond stoom uit die verlicht wordt, wat een bijzondere sfeer oproept. We liepen naar de Mariaplaats en stopten op het Maria Majorplein en overal deelden de drie architecten hun kennis en ervaring.

Met z’n allen de boot in

We wandelden naar het Jaarbeursplein, waar een skatebaan een tijdelijke invulling geeft aan een gebied dat later bebouwd zal worden, waar een groep bomen in kisten een tijdelijk bomenbal vormen en waar we een toelichting kregen op de gemaakte keuzes voor de inrichting van deze intensief gebruikte openbare ruimte. Vervolgens liepen we naar de Meern, een replica van een 2000 jaar oud Romeins schip om de andere groep af te lossen. Terwijl deze zich opmaakten voor een boeiende wandeling, nog niet precies wetend wat hen te wachten stond, strekten wij onze benen in het schip. Luisterend naar een meer dan bevlogen gids met hart voor zijn stad Utrecht. Wist je trouwens, dat er meerdere steden zijn met grachten, maar dat de werven, met al z’n winkeltjes en horecagelegenheden pal aan het water, uniek zijn in de wereld?

Ongemerkt voor de meeste bezoekers, liepen onze gasten deze dag over gebakken klinkers van Brickworks Vande Moortel, over de halfverharding van EcoDynamic, onder de verlichting van Selux en over de cortenstaal met stoom installatie van Rots Maatwerk.

Ben jij er volgende keer ook bij? Save the date!

De volgende vakexcursie voor landschapsontwerpers en gemeenten houden wij op dinsdag 10 september. Je krijgt dan een kans om kennis te vergaren over wat er komt kijken bij het ontwerp, de realisatie en inrichting van het leeuwenverblijf in Artis. Een bijzondere kans die je niet wilt missen!

Houd onze LinkedIn-pagina in de gaten voor meer informatie en aanmelden.

Meer informatie