Fleurige, kleurige wateropvang in het straatbeeld

17 jul 2025 | Circulariteit, Leefbaarheid

Een betonnen goot van twee meter, gevuld met substraat en plantjes. Zeg maar een prefab minituintje. Dat is de Mini Raingarden van DDC AquaCare en TBS-SVA Groep.

De Mini Raingarden is een alternatief voor een kolk: het opgevangen regenwater van de straat gaat vaak in een kolk of in een (sleuf)goot. Maar het kan ook in deze vorm. Ook een goot, maar dan een goot die, dankzij beplanting, een volledig andere uitstraling aan het straatbeeld geeft.

De Mini Raingarden is voor de verwerking van het water voorzien van een afvoersysteem en een overloopsysteem en is aan de zijkant uitgerust met perforaties zodat het water in de ondergrond kan infiltreren. Het aan het substraat toegevoegde actief kool zorgt voor de zuivering van het regenwater. “Dankzij de plantjes draagt deze vorm van waterafvoer ook wat bij aan verkoeling en de biodiversiteit en het ziet er erg leuk uit”, vertelt Leo Koster van DDC AquaCare.

De betonnen onderbak, de goot, wordt geproduceerd in Nederweert, door TBS-SVA. Voor het vullen is TBS-SVA een samenwerking aangegaan met BVB voor de substraten en met Griffioen Wassenaar die de bakken vult volgens het GreentoColour concept. Griffioen Wassenaar geeft advies over de plantenkeuzes en garanties op de planten behoort tot de mogelijkheden.

Twee varianten

De Mini Raingarden is inmiddels opgenomen in het bestek in de gemeente Steenbergen, die zo’n 300 meter fleurige goten aanlegt. En ook de gemeente Oosterhout heeft deze vorm van wateropvang inmiddels ontdekt. De bakken worden in drie verschillende afmetingen geleverd en kunnen gevuld worden met planten maar ook met een haag, zodat een visuele afscheiding met bijvoorbeeld een fietspad ontstaat.

Er zijn twee types Mini Raingarden, als vlakke goot in de verkeersvlakken en een type dat opgenomen kan worden in een trottoirbandconstructie. Deze laatste heeft een eerste vuilvangbak, net als in een kolk. Vervolgens stroomt het water over in de plantenbak, door het substraat en de actieve kool naar beneden, waarna het door de perforaties aan de zijkant kan uitstromen, de ondergrond in. Kan de ondergrond het water niet opnemen, dan is er ook nog een drainagebuis in de mini garden geïntegreerd. Voor extreme buien is bovenin een overloop gemaakt.

 

Meer informatie

DDC AquaCare organiseert samen met TBS-SVA Groep lunchpresentaties over de Mini Raingarden. Neem hiervoor contact op met Leo Koster (06 18282292) of Lars Emans (06 26610834).