Geleid regenwater door de juiste goten op het parkeer- en terrasdak

Waterafvoer bovenop een ondergrondse ruimte, bijvoorbeeld een parkeergarage, is iets om even bij stil te staan. Het water moet immers opgevangen en getransporteerd worden naar een geregisseerde plek, of dat nou retentiekratten zijn of een centrale afvoer. DDC-Heinenoord, die alles weet wat regenwaterafvoertechnieken, heeft daar al over nagedacht en biedt drie soorten  metalen drainagegoten aan.

Elegante smalle goten bij AFAS Leusden

‘De metalen afvoergoten zijn van verzinkt of roestvast staal en ze zijn onderdeel van een totaalprogramma rondom dakafwatering’, legt directeur Leo Koster uit. ‘Dat kan dus ook een ondergrondse parkeergarage in de openbare ruimte zijn. De smalle BG-TE die je op de foto ziet, is bijvoorbeeld toegepast rondom plantbakken in het atrium van AFAS. Maar ook buiten op het AFAS-terrein kom je deze smalle, sierlijke lijn tegen, als draingoot boven de parkeergarage.’ Het kenmerkende van deze drainagegoten is dat ze lek zijn. Wanneer er regenwater in valt, stroomt het er door de zijkanten uit waarna het wordt opgevangen door de drainagelaag van het dak of dat nu een drainagemat is of een retentiekrat.

Roostergoot bij appartementen Sluishuis Amsterdam
Lekke goten zijn de oplossing

Leo levert drie typen metalen draingoten:

  • De BG-FA is een traditionele roostergoot, leverbaar in zowel vaste hoogte en in hoogte verstelbaar en in diverse breedten. Vaak bepaalt de architect het gewenste esthetische beeld en dus de breedte van het roosterdeksel.
  • BG-TE is een slanke RVS goot die niet meer dan een sierlijke zilveren lijn tussen de verharding laat zien. Deze goot is leverbaar in één breedtemaat, maar wel in een vaste hoogte en in hoogte verstelbaar.
  • De BG-Flex Glas is een wat ander soort goot. Dit is een technische goot die direct tegen glasgevels wordt geplaatst wanneer de glaslijst zich op maaiveldniveau bevindt. Dit maakt het eenvoudig de glaslijst te verwijderen bij vervanging van de ruit.

‘Je kunt je voorstellen wat er bij hoge panden met veel glas en metaal aan water van de gevels afkomt. Dat moet opgevangen worden en daar is een goot voor nodig, om indringing en lekkages te voorkomen. Zeker als er een onderbouwde constructie is, want je kunt daar geen zandvangers of afvoerleidingen kwijt. Daarom moet het water op een andere manier dan via buizen worden afgevoerd naar het hemelwaterafvoerstelsel. Daar hebben wij diverse oplossingen voor.’ Een voorbeeld is het markante Sluishuis in Amsterdam, waar de BG-FLEX drainagegoten langs de gevels aan de binnenkant van het gebouw liggen, omdat er onder de appartementen een parkeergarage is gerealiseerd.    (foto)

Meer weten over dakafwatering? Neem contact op met Leo Koster van DDC-Heinenoord.