Minder gas, minder vracht en minder grondstof met SeptimA klinker

21 sep 2022 | Duurzaamheid

De Belgische Steenbakkerij Vande Moortel produceert sinds 1864 gebakken straatklinkers en gevelstenen. Historisch gezien is de gebakken klinker een oer-Hollands product maar de Belgische straatbakstenen, gebakken van Scheldeklei, zijn in Nederland volop in gebruik. Dat heeft diverse redenen en één daarvan is de serie SeptimA, een klinker van slechts zeven centimeter hoog, wat gunstig is voor de benodigde hoeveelheid grondstof, productie en transport.

Klei uit onuitputtelijke bron
De onderscheidende kenmerken van de stenen van Vande Moortel zijn legio. Een greep:

  • De straatbakstenen van Steenbakkerij Vande Moortel hebben een lagere gemiddelde wateropname tot maximaal 3%. Waarbij de spreiding van de wateropname binnen een partij stenen kleiner is dan de Nederlandse norm stelt. De lagere wateropname brengt ook met zich mee dat het materiaal minder gevoelig is voor vervuiling en groene aanslag en bij nachtvorst worden de stenen minder snel glad.
  • Kleurbehoud. Voor de gele straatstenen wordt échte geelbakkende klei gebruikt. In combinatie met de lagere wateropname behouden de gele stenen op lange termijn beter hun kleur.
  • Vande Moortel bakt waal- en dikformaten van zowel zeven als tien centimeter hoog. De formaten met een hoogte van zeven centimeter zijn om diverse redenen duurzamer; het productieproces vraagt minder grondstof, bespaart 25% energie en er gaan meer m2 stenen op een volle vracht. Deze SeptimA -serie is geschikt voor rustige woonstraten, trottoirs, pleinen, particuliere tuinen en veel meer plaatsen in de openbare ruimte. Zelfs daar waar incidenteel zwaar verkeer overheen komt. Het lagere gewicht van deze stenen maakt de stenen ook bijzonder geschikt voor daktuinen.
  • Het Rijnformaatje. Een klein, authentiek steentje dat in Nederland niet meer wordt gemaakt. De serie met de naam Ancienne Belgique is onbezand, getrommeld, in acht kleuren leverbaar en heeft een sterk historiserend karakter. Zo is de kleur Koperbruin toegepast in de historische binnenstad van Utrecht en lijkt de gele variant op het oude ‘Friese Geeltje’. Deze steen kom je in Friesland dan ook veel tegen.
  • De serie Elegantia is een ranke, lange steen van ca. 24cm lang en slechts 4cm breed. Een uniek formaat in de wereld van straatbaksteen!

Efficiënt produceren en leveren
In de uiterwaarden van de Schelde wordt steeds opnieuw klei afgezet. Hierdoor heeft Vande Moortel vlakbij het bedrijf toegang tot hernieuwbare grondstoffen voor de productie van straatbakstenen.

Steenbakkerij Vande Moortel maakt veel materialen project gerelateerd. De 10cm hoge stenen worden bijvoorbeeld enkel op aanvraag en per project geproduceerd. Hun standaard Waal-, Rijn- en Elegantia formaten worden dan weer geproduceerd binnen een uitgekiemde cyclus waardoor levertijden van enkele weken tot een trimester geen uitzondering zijn. Belangrijk, in deze tijden waarin veel producten schaars zijn.

Spaarndammerhart
Voor het project Spaarndammerhart in Amsterdam produceerde Vande Moortel extra maatvaste klinkers om het kunstwerk, de teksten in het straatwerk, zo strak en duidelijk mogelijk weer te geven. Hier zijn SeptimA klinkers in het Waalformaat toegepast. Het ecologisch voordeel in dit relatief kleine project ten opzichte van het traditionele formaat van 10 centimeter is dat er 74 ton minder klei is gebruikt, er bijna 1 productiedag minder nodig was en het transport kon volstaan met een volle vrachtlading minder.

Ontwerpers en opdrachtgevers kiezen voor de materialen van Steenbakkerij Vande Moortel vanwege de uitzonderlijk hoge kwaliteit, de uitstraling en het blijvende kleurbehoud. Vande Moortel neemt daarom potentiële opdrachtgevers graag mee naar projecten waar de klinkers al meerdere jaren liggen.


Bezoek Steenbakkerij Vande Moortel op Het Plein
Steenbakkerij Vande Moortel is een van de deelnemers van Het Plein. Het Plein is een initiatief van meerdere bedrijven, in aanbod complementair, die zich bezighouden met de inrichting van openbare ruimten, zoals pleinen. Het Plein is ontstaan in 2017. Andere deelnemers van Het Plein zijn: DDC Heinenoord, De Enk Groen en Golf, SmitsRinsma, Metten Stein + Design, Rots Maatwerk, Selux, TreeBuilders, Furns en ecoDynamic.

Neem contact op met Jaap Suurmeijer

Meer informatie