Natuurvriendelijke straatverlichting

7 jun 2023 | Duurzaamheid, Innovatie, Leefbaarheid, Veiligheid

Nature Centric Lighting. Onder deze naam presenteert Selux nieuwe verlichting voor de buitenruimte, waar dieren, mensen en planten wel bij varen. Buitenverlichting is voor de mens belangrijk in het kader van zicht en veiligheid. Tegelijkertijd is voor mens, dier en planeet ook het donker belangrijk. Om te kunnen rusten en voor nachtdieren juist om op pad te kunnen gaan. Bovendien trekt de heldere verlichting insecten aan die zich daardoor niet bezig houden met wat ze zouden moeten doen en daarom doodgaan. Te veel verlichting heeft een negatief effect op de natuurlijke omgeving. Daar heeft Selux een oplossing voor ontwikkeld; Nature Centric Lighting. Op 13 juni 2023 houdt Selux een presentatie over deze nieuwe lijn.

Rood licht maakt insecten blij
De nieuwe verlichting die behoeften van dier, planeet en mens zoveel mogelijk tegemoet komt heeft de naam Circular Light Profiles meegekregen. Deze verlichting kan variëren in de kleur van het licht en de intensiteit en richting van het licht, zeg maar de lichtbundel en de hoeveelheid licht. En dat is belangrijk.
Neem bijvoorbeeld Biological Red. Deze lichtsoort adviseert Selux in te zetten in de meest groene zones van een plaats, zoals een bosrand of park. Op de uren dat de insecten het meest aanwezig en het meest actief zijn, neigt het licht naar rood. De meeste insecten hebben in hun ogen geen receptoren voor deze golflengte, waardoor zij het licht niet waarnemen. Dat zorgt weer voor natuurlijk insectengedrag.

Biological Red, Biological White, Adjussting White, Dynamic Ambiance en Dynamic Path

Naast Biological Red zijn er nog vier uitvoeringen; Biological White zorgt voor een verloop van wit licht naar warm licht, Adjusting White volgt het ritme van de dag en past de lichtintensiteit aan wanneer er minder licht nodig is. Daarnaast zijn er nog Dynamic Ambiance en Dynamic Path.

Aangenaam verlicht
Dynamic Ambiance is een verlichting die zich aan het begin van de avond ook richt op de gevels langs de straat en later, wanneer dat voor de sfeer niet meer nodig is, zich naar beneden richt waardoor de straat goed en voor de mens veilig verlicht is en er weinig lichtvervuiling naar boven straalt. Hierdoor is de donkere nachthemel beter waar te nemen.
Dynamic Path is ontwikkeld op een vergelijkbaar principe als de Ambiance, al gaat het hier om horizontale verlichting die van heel breed naar smal en geconcentreerd gaat.

Programmeren op wereldbollocatie
Al deze aanpassingen zorgen voor een lager energieverbruik en een verlichting die beter aansluit bij de natuurlijke behoeften van de aarde en al wat erop leeft. Het Nature Centric Lighting is samen met wetenschappelijke instellingen en verenigingen ontwikkeld.
Selux producten worden wereldwijd ingezet. Dat betekent een ander klimaat, andere tijden en andere insecten. De Circular Light Profiles worden dan ook door Selux zelf geprogrammeerd op basis van de locatie binnen de stad, van de locatie op de wereldbol en dat dan voor 365 dagen per jaar. Zo verloopt de verlichting door het jaar heen, volledig automatisch.

Uitnodiging
Op 13 juni geeft Selux een presentatie over de Circular Light Profiles. Schrijf je in of klik voor meer informatie.
Neem voor vragen of informatie contact op met Gerald van Wieringen.

Stuur Gerald een e-mail.

Meer informatie