Op excursie met Het Plein naar De Groene Kaap

Donderdag 22 juni 2023 kwamen er zo’n veertig landschapsarchitecten, ingenieurs en medewerkers van waterschappen en woningcorporaties bij elkaar. Op uitnodiging van Het Plein kreeg de geïnteresseerde groep een kijkje achter de schermen van de ontwikkeling van De Groene Kaap en vanzelfsprekend ook op De Groene Kaap zelf.
De middag startte met een plenaire bijeenkomst in de panoramazaal van Hotel Inntel naast de Erasmusbrug. Vooraf was het mogelijk om buiten uit te kijken over regenachtig Rotterdam. Welkome nattigheid, na een aantal droge, hete weken.

De Groene Kaap bestaat uit 7.500 m2 daktuinen op vijf woontorens die middels wandelbruggen met elkaar verbonden zijn. De daktuinen zijn in principe openbaar toegankelijk. Het wooncomplex staat op Katendrecht in Rotterdam en won in 2021 de prijs Dak van het jaar 2021. Binder Groenprojecten verzorgde de technische engineering en begrotingen van deze natuurinclusieve verblijfs- en daktuinen.. Lieke Sauren is architect en werkt sinds dit voorjaar bij Binder als adviseur voor de buitenruimte. Lieke nam als eerste spreker de bezoekers mee in de ontwikkeling van De Groene Kaap als geheel en welke besluiten er genomen zijn, om te (kunnen) komen tot het uiteindelijke resultaat.

Eric Jan Pleijster van Lola Landscape Architects vertelt ons over de ambitie de natuur te laten aansluiten op natuur in de stad en hoe het landschap, de entree en de daken zijn ingericht als ware het een berg. Door het hele complex is een turquoise lijn zichtbaar die de bezoeker door de logische wandelroute leidt, waardoor de bewoners hun privacy behouden. Wie door de daktuinen wandelt, loopt tegelijkertijd over het dak van de koopwoningen. In het complex zijn ongeveer 100 nestkasten geplaatst die inmiddels door gierzwaluwen worden bewoond.

22.000 vaste planten
De dak- en andere tuinen van De Groene Kaap bevatten 22.000 vaste planten, vertelt directeur van zowel Binder Groenprojecten als De Enk Groen & Golf Frans Reulink ons. Duidelijk wordt hoe belangrijk de opbouw van het dak is en hoe de afvoer van (regen)water geregeld is. De presentatie laat zien hoe gedegen Binder dit aanpakt. Zo wordt het dak maar liefst tien dagen onder water gezet voordat met de opbouw wordt gestart.
Na de presentatie lag er een goedgevuld broodje klaar, waarna de groep, gewapend met paraplu’s, naar de watertaxi’s liep. Voor velen een eerste ervaring met een watertaxi, die met vrij hoge snelheid over de golven, veroorzaakt door het overige waterverkeer, stuiterde. Na onder de boeg van de SS Rotterdam te zijn uitgestapt, volgde een flinke wandeling naar De Groene Kaap. Een mooie gelegenheid om het praatje dat begon bij het broodje voort te zetten.

De Groene Kaap zelf was een ervaring op zich, temeer door de opgedane kennis uit de lezingen en de wetenschap hoeveel werk, materialen, kennis en kunde er verwerkt is en waar de deelnemers nu samen van konden genieten. De avond werd afgesloten met, vanzelfsprekend, een goede hap en een lekker glas van het een of ander. Visitekaartjes zijn uitgewisseld, banden weer aangehaald, netwerken verkend. Het was een mooie dag.