Vakbeurs Openbare Ruimte startpunt voor Europese introductie EcoTerra® ZERO van Metten

4 sep 2023 | Circulariteit, Innovatie

Nederland is een land dat innovaties vlot omarmt en waar ontwerpers niet bang zijn om iets nieuws toe te passen. Redenen genoeg dus voor Metten Stein + Design om hun innovatie EcoTerra ZERO in Nederland als eerste Europese land uit te rollen. Maar wat is dat dan, EcoTerra ZERO?

De EcoTerra®-Technology is in 2021 door Metten op de markt gebracht in een straatsteen waarvan de toplaag geen cement bevat. Beton bestaat uit sinds jaar en dag uit een mengsel van zand, grind en een bindmiddel, wat tot nu toe standaard cement was. Cement past minder goed in de ecologische en klimaatvraagstukken waarmee we te maken hebben. Daarvan was het Duitse moederbedrijf zich in 2014 al bewust en Metten startte toen, inmiddels 9 jaar geleden, met onderzoeken en testen die leidden tot EcoTerra. Nu, twee jaar later, zijn kennis, technologie en productieproces nog verder ontwikkeld en presenteert Metten Stein + Design EcoTerra ZERO. Een straatsteen (de 1e ter wereld!) die – dus zowel toplaag als de onderlaag- 100% cementloos is, maar wel dezelfde kwaliteiten bezit. En meer.

Intense kleuren

Het bindmiddel dat Metten heeft ontwikkeld en waarvoor nu wereldwijd patent is aangevraagd, brengt een hele lage CO2-uitstoot met zich mee. Afhankelijk van de steendikte kan deze uitstoot tot 75% lager zijn dan van een zelfde betonsteen met cement.
Metten zou Metten niet zijn als er alleen gekeken zou zijn naar duurzaamheid. Ook de overige eigenschappen moeten voldoen aan de Metten-standaard of deze verder verhogen. De producten van EcoTerra ZERO voldoen daaraan en kunnen dezelfde behandelingen ondergaan als de bekende hoogwaardige sierbetonstenen, zoals stralen, samtieren en Curlen.

‘De kwaliteit is met het ontwikkelde alkalische mineraalbindmiddel zelfs wezenlijk hoger geworden’, vertelt directeur Marcel Schemkes. ‘Het product is eenvoudig reinigbaar, er ontstaan geen kalkuitbloeiingen meer en het kleurbeeld is sterker, meer helder. Deze stenen zijn te leveren als waterpasserende variant en met de BlueAir techniek. Deze laatste maakt een luchtzuiverende toplaag die schadelijke stikstofoxiden uit de lucht (NOx) op het steenoppervlak omzet in minerale nitraten. Dit proces, genaamd fotokatalyse, is hetzelfde principe als bij planten die de luchtkwaliteit verbeteren. De verschijningsvorm met deze EcoTerra ZERO is dus nog hetzelfde, aangevuld met veel mooie en sterke eigenschappen.’

Metten Stein + Design presenteert de EcoTerra® ZERO tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in hal 4, stand 4.4.11. Wie zolang niet kan wachten, neemt contact op met Marcel Schemkes

Meer informatie