Twee iconische projecten van dichtbij bekijken tijdens de Walkshop in Utrecht

8 jul 2025 | Excursie, Innovatie, Leefbaarheid

Op 24 en 25 september krijg je als landschapsarchitect een unieke kans: een kijkje achter de schermen bij twee opvallende projecten in het hart van Utrecht. Tijdens deze walkshop nemen twee betrokken landschapsarchitecten, Timo Cents en Marie-Laure Hoedemakers, je mee naar de verhalen áchter Wonderwoods en de eetbare binnentuin van de Rabobank. Projecten die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek. Schrijf je hier meteen in voor deze speciale excursie, want er zijn maar 23 plekken per dag beschikbaar.

 

Twee rondleidingen, één verhaal

De middag start om 12.45 uur met een korte introductie op Het Plein (hal 4 – Vakbeurs Openbare Ruimte). Daar verzamelen we met een kleine groep vakgenoten. Vervolgens vertrekken we om 13.00 uur richting Wonderwoods.

Spreker 1: Timo Cents | Landschapsarchitect Wonderwoods
Timo Cents is landschapsarchitect met een sterke focus op stedelijke vergroening en complexe integratievraagstukken. Hij was als projectleider nauw betrokken bij de totstandkoming van het landschappelijk ontwerp van Wonderwoods, het spraakmakende ‘verticale bos’ van Utrecht. Een project geïnspireerd op Bosco Verticale in Milaan, met gevelgroen tot 100 meter hoog en een daktuin op 25 meter hoogte.

Timo neemt je mee in de uitdagingen die bij dit soort grootschalige vergroening komen kijken. Van het betrekken van groenaannemers en boomkwekers in een vroeg stadium tot het testen van bomen in windtunnels en het balanceren tussen biodiversiteit en onderhoudbaarheid. Zijn verhaal geeft je een uniek inkijkje in hoe je als landschapsarchitect een sleutelrol speelt in de maakbaarheid van een groen icoon.

Spreker 2: Marie-Laure Hoedemakers | Landschapsarchitect eetbare tuin Rabobank
Marie-Laure Hoedemakers is landschapsarchitect bij Baljon Landschapsarchitecten en heeft jarenlange ervaring met het ontwerpen van innovatieve, stedelijke buitenruimtes. Voor het hoofdkantoor van de Rabobank ontwierp zij de volledig vernieuwde binnentuin: een groene oase in hartje Utrecht, die tegelijkertijd functioneert als ontmoetingsplek, daktuin én eetbare tuin voor mens en dier.

Tijdens de walkshop neemt Marie-Laure je mee door deze normaal gesloten tuin en vertelt ze hoe de stenige buitenruimte transformeerde tot een biodiverse en uitnodigende plek, met hoogteverschillen, geïntegreerde kunst en slimme groene oplossingen. Denk aan natuurlijke waterzuivering, vlinder- en bijentuinen, en hellende vlakken die deels op volle grond en deels op dakconstructies liggen.

Meer informatie

We hebben slechts 23 plekken per dag beschikbaar. De Rabobank opent zelden de deuren van haar tuin voor publiek, dus deze gelegenheid is écht bijzonder. Ga mee, stel je vragen rechtstreeks aan de ontwerpers en laat je inspireren door de uitdagingen én oplossingen die zij onderweg zijn tegengekomen. Schrijf je hier in voor deze vakexcursie. Vol = Vol, dus doe dit zo snel mogelijk.