De straat weer van ons, wie durft?

“Je moet omrijden, want de straat ligt weer eens open.” Een typisch Nederlands zinnetje dat ik vrijwel dagelijks hoor. Wat mij betreft verdwijnt het binnenkort uit het vocabulaire. Want wat gebeurt daar toch allemaal in de grond? En kunnen we daar niet een keer mee ophouden?
Ik denk van wel. Die gasleidingen hebben we alvast niet meer nodig. Daar wilden we toch al vanaf. En met de huidige gasprijzen is de noodzaak alleen maar groter geworden om daar een alternatief voor te vinden. Elektriciteit wekken de huizen zelf steeds vaker op, dus dat hoeft ook niet meer via een leiding in de grond. Water bufferen en hergebruiken we zo veel mogelijk. En internet kan prima door de lucht.


Dan kunnen we die bodem dus gewoon dicht laten. Als we die ondergrondse transporten niet meer nodig hebben, kan dat bovengrondse transport ook een heel stuk minder. Geen vrachtwagens en werkverkeer meer in de straat, dat schept een hoop rust. En een hoop mogelijkheden.
De ruimte die we nu inruimen voor ‘de auto’ in al zijn verschijningsvormen kunnen we dan voor andere, belangrijkere dingen gebruiken. Wegen kunnen verdwijnen of een stuk smaller worden. Parkeervoorzieningen in de wijk zijn niet meer nodig. Aan de rand van de nieuwe wijk kan iedereen zijn auto kwijt. De laatste meters naar de voordeur doe je met een elektrisch golfkarretje. En als je niks zwaars hoeft te tillen, ga je gewoon lekker te voet. Geloof me, dat wil je. Want je wordt niet meer met 50 kilometer per uur van de stoep gereden, maar je geniet onderweg naar huis van bloemen, bomen, planten en water. Een oase van rust, frisse lucht en ontspannen mensen.


De auto eruit, groen erin. Stel je eens voor hoe anders onze leefomgeving er dan uitziet. Meer ruimte voor woningen en tuinen. En meer ruimte voor de inrichting van groene ontmoetingsplekken. Pleinen waar groen de ruimte krijgt. Met gezonde bomen omdat de boomwortels meer ruimte krijgen. En blijere omwonenden die genieten van een hogere kwaliteit van leven en minder stress.


Een utopie? Absoluut niet. Met name voor nieuwe wijken is dit prima te realiseren. Maar dan moeten we wel durven. Durven buiten kaders te denken en durven vrijuit te spreken over een groenere toekomst voor onze steden. Hoe die eruit gaat zien? Daar hebben wij volop ideeën over. Een deel ervan hebben we alvast uitgevoerd. Ze zijn te zien op Het Plein, waar we samen met andere partijen het plein van de toekomst vormgeven. En in die toekomst leven, wonen en werken we allemaal in het groen.
Wij durven. Wie ook?

Frans Reulink
Directeur De Enk Groen & Golf
Deelnemer Het Plein